Hållbar konsumtion och hållbar handel

Publicerad: 2019-09-25

Engagemanget för stadskärnan var stort när hållbar konsumtion diskuterades i Kristianstads Galleria Boulevard förra veckan

När vi ser på konsumtion så är ett tema som blivit allt vanligare sedan 20år – hur vi lär oss att konsumera mindre. Antikonsumtion är en växande trend och vi ser en tydlig koppling mellan mode, antikonsumtion och hållbarhetsfrågor. Vad vill vi använda våra pengar till och vad får det för konsekvenser för handeln?

Fler handlar på nätet, fler köper second hand och vill ha upplevelser även i butiker. Konsumtionen totalt ökar samtidigt som butiker stänger i stadskärnor som Kristianstads. Hela shoppinglandskapet förändras.

– Det man jobbar mycket med är att lyfta alla unika världen som finns inne i staden. Det är en svår omställning och så är det för alla stadskärnor i Sverige, säger Cecilia Fredriksson, professor på Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet.

– För den fysiska handeln handlar det om att ställa om till multihandel, att också ha det digitala. Man måste ha både och, säger Cecilia.

Framtidsveckan för hållbar utveckling och Folkuniversitetet stod för arrangemanget.
Läs mer i Kristianstadbladet.