Forskarporträtt: Carin Rehncrona

Publicerad: 2016-10-24

Carin Rehncrona är centrumdoktorand och forskar på betalningar i handeln

ÄR: Master i nationalekonomi, Lunds universitet, doktorand på Centrum för Handelsforskning vid Lunds universitet

AKTIV PÅ: Centrum för Handelsforskning, Institutionen för service management och tjänstevetenskap, med ett projekt kring betalningssystem i svensk detaljhandel

Smidiga betalningar är en viktig del av en konkurrenskraftig detaljhandel. Men vad är det som styr vilka betalningsmöjligheter som handlarna erbjuder sina kunder? Det är just vad Carin Rehncrona har siktat in sig på att undersöka i sitt forskningsprojekt på Centrum för Handelsforskning.

Innan hon inledde sitt projekt hade hon gjort ett uppehåll i sina akademiska studier och jobbat på Tetra Pak – med värdebaserad försäljningsstrategi – och på Sydsvenska Handelskammaren, där hon arbetade med analys och research.

– Men jag kände att jag ville tillbaks till den akademiska världen, så jag kollade vad det fanns för doktorandtjänster att söka. När jag såg att Centrum för Handelsforskning skulle öppna blev jag mycket intresserad, säger hon.

Innovativ betalningslösning

Detta var år 2014, och hon visste att hon ville fokusera på någon aspekt av betalningssystem inom handeln.

– Vid den tiden dök det upp olika alternativ till mobila betalningslösningar och inte minst började Swish bli allt mer populärt. Just Swish är intressant eftersom det är något som folk uppfattade som en ny och innovativ betalningslösning – trots att det är de traditionella bankerna som ligger bakom den.

Nu blev det inte Swish som hon inriktade sig på, utan studerar mer övergripande hur aktörer inom den svenska detaljhandeln väljer vilka betalningsmetoder som de erbjuder sina kunder.

– Min övergripande frågeställning kretsar kring hur marknaden organiseras; vad det är som påverkar och styr att vissa betalningssystem etableras och blir rådande, säger Carin Rehncrona.

Faktura blivit dominerande

Det är nämligen inte så enkelt att det är tydliga och logiska behov som gör att nya system utvecklas och etableras, konstaterar hon, och inte heller är det handlarna själva som erbjuder de lösningar som är mest gynnsamma för dem.

– Kortavgifterna kan vara ett problem för handlare, som enligt regleringar är tvungna att acceptera ett flertal typer av kort. Vissa kan de i och för sig välja att refusera, som American Express – vilket en del då väljer att göra, eftersom just de avgifterna ofta är extra höga.

Ett annat anmärkningsvärt fenomen – utöver den utbredda användningen av Swish – som hon lyfter fram är att betalning via faktura har blivit så dominerande inom e-handel.

– Det är ju egentligen ett ganska klumpigt system, rent administrativt, och som dessutom innebär en ökad risk för betalningsmottagaren. Men det är klart, för kunden kan det ju bli en form av säkerhet då de kan vänta med betalningen tills de fått varan.

Testar betalningsappar

Carin Rehncrona använder oftast sitt vanliga betalkort när hon handlar, men är hela tiden nyfiken på vilka nya alternativ som dyker upp.

– Jag testar nya betalningsmetoder när de kommer, och har vi det här laget rätt många olika betalkort. Så fort det lanseras en ny betalningsapp så laddar jag ner och testar den också.

Så, vad händer med den mest klassiska betalningsformen framöver; går vi med snabba steg mot ett kontantfritt samhälle?

– Det är en intressant och svår fråga. Banker och många andra handelsaktörer vill helst slippa kontanthantering, samtidigt som Riksdagen har beslutat att alla i samhället ska ha tillgång till grundläggande betaltjänster, och det är främst äldre och landsbygd som drabbas av en minskad kontanthantering. Här har bankerna ett samhällsansvar som nu diskuteras om det ska vara tvingande – det är en form av samhällsansvar. Dessutom har ju Riksbanken gjort en kostsam satsning på att trycka helt nya sedlar, så det är helt klart motstridiga krafter i rörelse.

För att komma i kontakt med Carin Rehncrona, klicka här.