Avtäckning av nya paketautomater!

Publicerad: 2014-09-08

PostNord inviger nya paketautomater i Stockholm. Centret studerar och utvärderar.

De senaste årens starka utveckling inom e-handeln har gett ett ökat tryck på PostNord och deras utlämningsställen. I Danmark är självservice automater för utlämning och retur redan ett etablerat sätt för konsumenten att hantera sina beställda varor. Nu lanseras även paketautomater på prov i Stockholm på fyra utvalda ställen, för att se om det kan fylla det ökade behovet hos konsumenter.

Centrum för handelsforsknings forskare Klas Hjort närvarade vid avtäckningen av dessa nya paketautomater i Stockholm.

I automaten kan e-handelskunder hämta ut leveranser men även returnera. Det går till så att kunden väljer, via e-handlaren vilken automat de helst vill hämta ut sitt paket och sedan får kunden sifferkod via sms. Omvänt om de vill returnera så tar automaten även emot returer.

De nya automaterna är utplacerade till en början på fyra ställen som en del i en pilotstudie. Det studien främst vill ha svar på är var paketautomaterna bäst placeras för att fylla sin funktion, samt hur kunderna upplever den nya tjänsten. Det är här Centrum för handelsforskning kommer in. I samarbete med Post Nord kommer forskare från LTH-sidan av centret studera konsumentbeteendet gällande returprocessen för paketautomaterna, men även e-handlares och konsumenters upplevelse kommer mätas och utvärderas.

Reaktionerna från förbipasserande under avtäckningen av automaterna var positiva och Klas Hjort spår en ljus framtid för paketautomaterna som kan underlätta för både e-handlare och konsumenter, vilket kan bidra till ytterligare tillväxt i branschen.

Här kan du hämta ut eller returnera ditt paket i en automat:

Kista Galleria, 164 28 Kista

Liljeholmstorget Galleria, Nybohovsbacken 38, 117 63 Stockholm