Årets julklapp: Aktivitetsarmbandet

Publicerad: 2014-12-23

Vad säger årets julklapp om vår tid?

Källa: HUI Research Julrapport 2014

Vad säger årets julklapp om vår tid?

Cecilia Fredriksson professor i etnologi, kommenterar årets julklapp i Sveriges Radio P1 Uppesittarkväll med Saman Bakhtiari och Mona Masri.

Årets julklapp är aktivitetsarmandet, utsedd av Handelns Utredningsinstitut (HUI Research) som utsett årets julklapp sedan 1988.

Är aktivitetsarmbandet en boja eller en källa till frihet?

Cecilia berättar i programmet  att vi lever i en tid där vi vill nå det goda livet på olika sätt. De senaste åren upplever vi en trend som innebär till stor del att vi ska prestera fysiskt. Hur vi väljer att visa upp det tar sig olika uttryck och där är aktivitetsarmbandet ett sätt, men armbandet är också en slags självbekräftelse. Det är en intressant juklapp som säger mycket om vår tid.

Historiskt så har julklappen karaktäriserats av ny teknik, hälsa och mat, där första årets julklapp (1988) var bakmaskinen.

Vi kan också fundera över julklappen innebär generellt, julklappen är en social handling och en gåva. Gåvan innebär ofta makt och vi förväntar oss att få någonting tillbaka. Men till julen så får vi lov att ge gåvor.

Lyssna på programmet här där du kan höra inslaget 14:40 min in i sändningen.

HUI Research om årets julklapp kan du läsa här