Är detta framtidens butik?

Publicerad: 2016-04-05

Ulf Johansson kommenterar ett besök i en obemannad livsmedelsbutik i Viken utanför Höganäs i Skåne.

Centrum kommenterar: Är detta framtidens butik?

Tydligen har intresset varit massivt, Robert nämnde när jag träffade honom att 103 utländska journalister redan kontaktat honom om den butik han driver i Viken utanför Höganäs i Skåne. Vad är speciellt med den butiken? Jo, det är en helt obemannad livsmedelsbutik. Det är dessutom en ganska liten butik, det är inte många kvadratmeter – kanske 40…? och det i ett Viken som redan har två livsmedelsbutiken som har öppet till kl 8 varje kväll i veckan.

Ändå verkar det finnas ett utrymme för den obemannade butiken. 350 av 3000 människor som bor i Viken har laddat ned den app som krävs för att man skall bli registrerad som kund. Detta krävs för att man skall kunna komma in i butiken och väl i butiken scannar man de varor man vill ha och sedan kommer fakturan på de produkter man köpt. Vad med svinn och butiksstölder då? Nja, butiken är full av kameror som registrerar vad som händer i butiken med lagret av produkter, dessutom har du som kund ju själv loggat in dig vid en speciellt tidpunkt….nej det är nog rätt svårt att komma undan med en extra påse chips… Robert Ilijason som butiksägaren heter är inte speciellt intresserad av att driva livsmedelsbutik, han är intresserad av att utveckla det koncept och den teknik som ligger bakom, alltså den app som de som vill vara kunder (nu begränsat till det som bor i Viken) och den teknik som bevakar vad som händer i butiken. Planen är – och det finns tydligen intressenter – att öppna upp fler butiker som denna. Inte av Robert som då är hjärnan bakom konceptet men ingen livsmedelshandlare, men av andra hågade. Att det blev just Viken handlar mer om att Robert bor där och vill kunna hålla koll på vad som händer i den butik som han öppnat.

Roberts koncept är intressant ur flera aspekter. En aspekt är att denna utveckling är en möjlig utveckling för den fysiska butiken; en automatiserad butiksupplevelse som är så rationell som den bara kan vara. Du laddar ned en app och sedan går du och handlar med en scanner. I butiken i Viken får du en faktura, men det kan lika gärna vara kopplat till ditt kreditkort eller till ditt bankkonto. En annan aspekt är att detta känns lite science fiction, men inom andra branscher har det varit realitet i många år. På flygplatsen utnyttjar vi numera alla möjliga tekniker för att själva få våra boardingkort, hittar själva våra säten och printar själva våra tags till vårt bagage – och tar det sedan själva till den obemannade incheckningen där vi själva scannar vårt bagage innan vi går mot säkerhetskontrollen. Bensinmacken är ett annat exempel. Sedan, varför skall en butik som denna egentligen vara bemannad? Vi kunder klarar oss själv och om personalens enda insats är att ta betalt och det kan skötas med teknik istället som allt fler av oss känner oss komfortabla med, varför inte? Om personalens roll som servicefaktor – som det är på många ställen idag – endast är att göra så (ur kundens perspektiv) lågprioriterade och lätt ersättningsbara tjänster, varför inte?

Detaljhandeln har ut mot kund länge varit så lågteknisk att vi blir alldeles konfunderade när det lanseras koncept som är högteknologiska. Men hur avancerat är det egentligen (se ovan –v i som kunder har redan accepterat teknologin i andra sammanhang). Jag tror kunder – medelålders och yngre – är redo för detta och att det är en utveckling som är nödvändig i ljuset av e-handel och Internet. Behovet av den fysiska närvaron finns fortfarande kvar,  allt kan inte komma (jäkligt långsamt) med posten! Och här behövs teknikentreprenörer som Robert Ilijason, han kommer inte från branschen så han är inte belastad av alla ’det går inte i den här branschen’ utan han utvecklar tekniken och vips, visst gick det och vips så kom också livsmedelsbutiken in i 2100-talet!

Ulf Johansson, Professor i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund och företrädare för Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet.