Framtidsveckan: Genombrott för handeln – då och nu

Föreläsning

När postorderkatalogen i början av 1900-talet gjorde sitt inträde fick de svenska hemmen plötsligt tillgång till ett nytt och intensivt flöde av varor. Drygt 100 år senare har digitalisering, klimatomställning och coronapandemi återigen förändrat många människors sätt att konsumera. Den här gången via näthandel.

Bild på avgående post från Insjön (där Åhlén & Holm låg) en dag år 1909. Bild: Postmuseum

Handel och konsumtion har alltid tagit form i skärningspunkten mellan människors strävanden, begär och drömmar å ena sidan, och tekniska, politiska och ekonomiska förutsättningar å andra.

Hur upplevde människorna under den plötsliga och överväldigande tillgången på nya varor som postorderkatalogerna förde med sig? Kommer e-handelns genombrott att slå ut dagens butiksägare? Och vad kommer våra stadskärnor i så fall att fyllas med?

Varmt välkomna till ett samtal mellan professorn i etnologi och konsumtionskultur Cecilia Fredriksson, och medie- och reklamhistorikern Charlotte Nilsson, vars nyligen utkomna avhandling handlar om det tidiga 1900-talets postorderkataloger.

Moderator är Lovisa Brännstedt, verksamhetsledare för tankesmedjan HumTank och forskare vid Antiken kultur och samhällsliv.

Anmälan
Begränsat antal platser. Mejla anmälan till folkbiblioteken@lund.se, ring 046-359 59 90 eller anmäl dig i bibliotekets infodiskar. Uppge ditt namn, dina kontaktuppgifter och vilken programpunkt anmälan avser. Vi hanterar anmälningarna i turordning och bekräftar om du fått en plats eller inte. Observera att du ska ha fått en bekräftad plats för att få besöka arrangemanget.

Samtalet kommer att spelas in och vara tillgängligt på HT-podden "HT-samtal"

Del av Framtidsveckan
Evenemanget är en del av Framtidsveckan 18-24 oktober 2021 vid Lunds universitet. Se hela veckans program här.

Coronarelaterad information
I dessa tider värnar vi speciellt om alla deltagares säkerhet och hälsa och Framtidsveckan följer Folkhälsomyndighetens och regeringens beslut och rekommendationer. Evenemang, lokaler och logistik under veckan kommer att ta hänsyn till uppsatta coronarekommendationer. Vi uppmanar alla som känner minsta symptom på förkylning eller annan sjukdom att stanna hemma.

18 oktober 2021

Lokal